Ontdek onze voorraad wandplanken voor wie geen specifieke maat of houtsoort in gedachten heeft. Maatwerk zonder het wachten!

Hout behandelingen

Behandeling van het hout

Voor elke wandplank die we maken beginnen we met ruw onbewerkt hout. Het hout schaven, verlijmen en frezen we. Het onbehandelde oppervlakte van een wandplank uit onze fabriek is dan ook 'vers', hierdoor is het erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zoals vocht, zonlicht en de normale gebruikssporen. Om je wandplank op de juiste manier te beschermen raden we aan om hem zelf of door ons de juiste behandelmethode te geven. Bij ons kan er gekozen worden uit olie, matte lak, witte grondverf en grijze grondverf.

Behandeld met olie

Een hout behandeling met olie geeft het hout een luxe matte uitstraling. Doordat olie diep in het hout dringt maakt deze behandeling het hout altijd warmer/donkerder van kleur. Hierdoor kunnen in de wandplank kleurverschillen ontstaan, hoe sterk het kleurverschil zal zijn is afhankelijk van het absorberend vermogen van het betreffende stuk hout. De diepe inwerking van olie geeft het hout een zeer goede bescherming tegen invloeden van buitenaf.

Doordat olie ver het hout indringt is de toplaag vrij dun, krasjes zijn eerder zichtbaar. Deze kunnen zonder kleurverschil lokaal behandeld worden met een nieuwe laag olie. Behandeling met olie heeft altijd onderhoud nodig, hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van het type belasting van het hout. Als richtlijn raden we aan om houten wandplanken behandeld met olie elke twee jaar een nieuwe olielaag te geven. Olie breng je op en wrijf je uit met een oude pluisvrije doek. 1 laag is bij tijdig onderhoud voldoende.

Wanneer je de wandplank behandeld met olie hebt gekozen, is het belangrijk deze de eerste twee weken niet zwaar met water te belasten, olie heeft de eigenschap dat hij na aanbrengen ongeveer 30 dagen de tijd nodig heeft om volledig uit te harden.

Onderstaand vindt je het technische data blad van de olie die wij gebruiken.

/media/1635/rustiek-eiken-behandeld-met-olie.jpg?anchor=center&mode=crop&width=1095&upscale=false&rnd=132177009080000000

Behandeld met matte lak

Onze matte lak is een watergedragen 2 componenten polyurethaanlak. Deze lak geeft een unieke onbehandelde uitstraling en laat een matte laklaag achter. De behandeling met deze laklaag voelt dan ook wat ruwer. Want oneffen = weinig spiegeling = mat. Matte lak beschermt erg goed tegen water en vuil, het oppervlak wordt elastisch en slijtvast.

Wandplanken behandeld met lak hebben geen onderhoud nodig. Behandeling met onze lak kan ook toegepast worden in de badkamer, wel is het belangrijk dat er niet langdurig vocht op de wandplank blijft liggen en dat de badkamer voldoende wordt geventileerd. 

Onderstaand vindt je het technische data blad van de lak die wij gebruiken.

/media/1896/rustiek-eiken-behandeld-met-lak.jpg?anchor=center&mode=crop&width=1095&upscale=false&rnd=132506107820000000

Behandeld met witte grondverf

Bij deze keuze behandelen wij de wandplank met een water gedragen witte grondverf. Als de wandplank in een lichte kleur wordt afgelakt is witte grondverf de juiste keuze. We spuiten de wandplank twee keer, tussen de lagen in schuren we de wandplank op. Dit doen we om opstaande vezels weer glad te maken. De houtnerf en het houtdraad van het gekozen houtsoort blijven zichtbaar door de grondverf heen. Ayous en Beuken zijn houtsoorten met weinig nerf en draad wat resulteert in een zeer glad eindresultaat. Het voordeel van Beuken tegenover Ayous is, dat  Beuken een zwaarder en harder houtsoort is.  Grenen heeft veel houtnerf, deze zal door de verf goed zichtbaar blijven.

Behandeld met een grijze grondverf

Bij de keuze grijze grondverf behandelen wij de wandplank twee keer met een water gedragen grijze grondverf. Als de wandplank in een donkere kleur moet worden  afgelakt geeft een grijze kleur de juiste ondergrond. Tussen de verflagen in schuren wij de wandplank op, om opstaande vezels weer glad te maken. Het gekozen houtsoort bepaald het eindresultaat, houtnerf en houtdraad blijven altijd zichtbaar door de verf heen. Ayous en Beuken zijn houtsoorten met weinig nerf en draad wat resulteert in een zeer glad eindresultaat. Het voordeel van Beuken tegenover Ayous is, dat  Beuken een zwaarder en harder houtsoort is.  Grenen heeft veel houtnerf, deze zal door de verf goed zichtbaar blijven.

Email onze klantenservice

info@houtopmaat.nl

Ontvang je liever een offerte?

Offerte aanvragen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief inschrijven