Let op: In verband met Hemelvaart zijn wij gesloten op 9 en 10 mei.

Begrippenlijst: Hout op Maat

Begrippen die voor ons het duidelijk en normaal zijn, kunnen bij jullie als klant vreemd overkomen. Daarom geven we hier een lijst weer van veel gebruikte termen. Mocht je toch nog vragen hebben kun je ons natuurlijk altijd een email sturen.

 

Afsnuiten
Wanneer we schuine randen aan een wandplank maken noemen we dit ook wel afsnuiten. Sommige mensen kunnen ook van een verjonging van de wandplank spreken. Hier online noemen we het zoveel mogelijk gewoon schuine randen.

 

Draad van het hout
De draad van het hout moet je niet verwarren met de nerf van het hout. Met de draad wordt de richting van het hout bedoeld. De richting van het hout begint bij de wortels tot de bovenstel topjes van de boom. Draadrichting kan zichtbaar zijn op hout, dit komt vooral voor op vlakken die evenwijdig lopen met de as van de boom. 

 

Knoesten
Knoesten worden ook wel noesten of kwasten genoemd. Een knoest is ontstaan in de boom, omdat er op dat punt een tak groeide. In alle houtsoorten komen dan ook wel knoesten voor, bij rustiek eiken en grenen zul je vaak tegen komen. Bij de overige houtsoorten vrijwel niet.

 

Kopse kanten
De kopse kant van het hout is bij een wandplank de rechter en linker kant. De jaarringen kun op deze zijdes vaak nog aflezen, de kopse kant van een wandplank voelt altijd nog wat ruwer aan.

 

Nerf
De nerf van het hout is een maat voor de structuur van het hout. Hout met een fijne nerf heeft een glad houtoppervlakte en hout met een grove nerf heeft een minder glad houtoppervlakte. Belangrijk is om rekening te houden met de maat van de vlammen op het hout. Ayous en Beuken hebben nagenoeg geen nerf, deze houtsoorten zijn dus geschikt om te schilderen. De draadrichting van beide soorten hout is echter nog wel zichtbaar. De nerf van het hout zorgt er op de kopse kanten ook voor het hout hier vaak wat ruwer aanvoelt.

 

Spint
Spint is het iets zachtere hout dat zich bevindt tussen het kernhout en de bast van de boom. Vaak heeft spint een afwijkende kleur van het kernhout, wanneer er in het hout spint aanwezig is dan is dit zichtbaar op het product.

Email onze klantenservice

info@houtopmaat.nl

Ontvang je liever een offerte?

Offerte aanvragen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief inschrijven