Begrippenlijst

Afsnuiten

Wanneer we schuine randen aan een wandplank maken noemen we dit ook wel afsnuiten. Sommige mensen kunnen ook van een verjonging van de wandplank spreken. Hier online noemen we het zoveel mogelijk gewoon schuine randen.

 

Draad van het hout

De draad van het hout moet je niet verwarren met de nerf van het hout. Met de draad wordt de richting van het hout bedoeld. De richting van het hout begint bij de onderkant tot de bovenstel topjes. Draadrichting kan zichtbaar zijn op hout, dit komt vooral voor op vlakken die evenwijdig lopen met de as van de boom. 

 

Knoesten

Knoesten worden ook wel noesten of kwasten genoemd. Een knoest is ontstaan in de boom, omdat er op dat punt een tak groeide. In alle houtsoorten komen dan ook wel knoesten voor, deze knoesten proberen we er zoveel mogelijk uit te zagen en anders vullen we ze op.

 

Kopse kanten

De kopse kant van het hout is bij een wandplank de rechter en linker kant. De jaarringen kun op deze zijdes vaak nog aflezen.

 

Nerf

De nerf van het hout is een maat voor de structuur van het hout. Hout met een fijne nerf heeft een glad houtoppervlakte en hout met een grove nerf heeft een minder glad houtoppervlakte. Belangrijk is om rekening te houden met de maat van de vlammen op het hout. Ayous en Beuken hebben nagenoeg geen vlammen en nerf, deze houtsoorten zijn dus geschikt om te schilderen. De draadrichting van beide soorten hout is echter nog wel zichtbaar. De nerf van het hout zorgt er op de kopse kanten ook voor het hout hier vaak wat ruwer aanvoelt.

 

Spint

Spint is het iets zachtere hout dat zich bevindt tussen het kernhout en de bast van de boom. Vaak heeft spint een afwijkende kleur van het kernhout, wanneer er in het hout spint aanwezig is dan is dit zichtbaar op het product.

Bel onze klantenservice
020 - 681 33 83

Op werkdagen van 7:30 tot 15:30

Ontvang je liever een offerte?

Offerte aanvragen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief inschrijven