Voor ieder interieur het geschikte houtsoort

Kies je favoriete houtsoort

beuken-thumbnail.jpg
Beuken
rustiek-eiken-thumbnail.jpg
Rustiek eiken
eiken-thumbnail.jpg
Eiken
frake-thumbnail.jpg
Fraké
mansonia-thumbnail.jpg
Mansonia
wenge-thumbnail.jpg
Wengé
noten-thumbnail.jpg
Noten
essen-thumbnail.jpg
Essen
jatoba-thumbnail.jpg
Jatoba
kersen-thumbnail.jpg
Kersen

Beuken

Andere namen

Hetre, Beech, Buche

Groeigebied

Europa

Kleur en bijzonderheden

Beuken is een hard houtsoort. De werking van Beuken is relatief groot, door het te stomen wordt er meer stabiliteit gecreëerd. Hierdoor krijgt het hout een mooie zacht roze egale kleur. Beuken heeft een fijne nerf en weinig houtdraad, dit maakt het een zeer geschikt houtsoort om te verven.

Het soortelijke gewicht van Beuken is gemiddeld 670kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 5,4kg.

Bestel een Beuken Hout Sample

Rustiek eiken

Andere namen

Chene, Oak, Eiche

Groeigebied

Europa

Kleur en bijzonderheden

Dit overbekende houtsoort behoeft weinig introductie. Rustiek Eiken heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur, het bleekbruine spint steekt duidelijk af tegen de kleur van het kernhout. Het verschil tussen Rustiek Eiken en Eiken zit hem in de hoeveelheid knoesten die kunnen voorkomen. Rustiek Eiken heeft meer en grotere knoesten, deze knoesten stoppen we met opvulmateriaal. Rustiek Eiken kan sterk afwijkende kleurnuances in het hout hebben, hierdoor krijgen sommige wandplanken een bijzonder mooi uiterlijk.

Het soortelijke gewicht van Rustiek Eiken is gemiddeld 710kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 5,7kg.

Bestel een (Rustiek) Eiken Hout Sample

Eiken

Andere namen

Chene, Oak, Eiche

Groeigebied

Europa

Kleur en bijzonderheden

Eiken is één van de meeste bekende en gebruikte houtsoorten. Eiken heeft een een geelbruine tot donkerbruine kleur, het bleekbruine spint steekt duidelijk af tegen de kleur van het kernhout. Eiken heeft een matige tot grove nerf. Het verschil tussen Rustiek Eiken en Eiken zit hem in de hoeveelheid knoesten die kunnen voorkomen. Eiken heeft nagenoeg geen tot enkele kleine knoesten, dit verklaard het grote prijsverschil met Rustiek Eiken. Eiken is egaler van kleur in vergelijking tot Rustiek Eiken.

Het soortelijke gewicht van Eiken is gemiddeld 710kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 5,7kg.

Bestel een (Rustiek) Eiken Hout Sample

Fraké

Andere namen

Limba, Akom, Corina, Korina

Groeigebied

Tropisch West-Afrika

Kleur en bijzonderheden

Fraké kan in kleur variëren van lichtgeel en geelgrijs tot donkerbruin. De geelbruine kleur doet denken aan (Rustiek) Eiken en daarom wordt Fraké ook wel Afrikaans Eiken genoemd. In Fraké kunnen zwarte mineraal strepen voorkomen, deze zwarte vlammen zijn goed zichtbaar in het hout. Fraké heeft een grove nerf structuur. Kleine zwarte gaatjes (piqures mortes/pin holes) en gom kunnen in het hout en de wandplank voorkomen. Het uiterlijk per plank verschilt enorm, wanneer er meerdere houten producten in Fraké worden besteld kunnen door de aard van het hout uiterlijke verschillen in de producten zitten.

Het soortelijke gewicht van Fraké is gemiddeld 560kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 4,5kg.

Bestel een Frake Hout Sample

Mansonia

Andere namen

Bété

Groeigebied

Tropisch West-Afrika

Kleur en bijzonderheden

Het kernhout is geel tot donker grijsbruin met meestal een grijsachtig tot zwarte streeptekening. In een plank hout kunnen de verschillende kleurnuances goed zichtbaar zijn. De kleur van Mansonia doet aan Noten denken. Naar verloop van tijd zal de plank door inwerking van het licht donkerder en egaler kleuren. Mansonia heeft een gelijkmatige en fijne nerf structuur.

Het soortelijke gewicht van Mansonia is gemiddeld 620kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 4,9kg.

Bestel een Mansonia Hout Sample

Wengé

Andere namen

Kiboto

Herkomst

Tropisch Oost-Afrika

Kleur en bijzonderheden

Pas gezaagd heeft Wengé een licht geelbruine kleur. Onder invloed van licht en lucht wordt het hout snel donkerbruin. Na verloop van tijd gaat het verkleuren precies omgekeerd en wordt het door het inwerken van licht de kleur van het hout weer lichter. Het zwarte hout wordt donkerbruin en en de bruine zones worden geelbruin. Het hout behandelen met een lak of olie zal dit proces tegen gaan. 

Het soortelijke gewicht van Wengé is gemiddeld 830kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 6,6kg.

Bestel een Wenge Hout Sample

Noten

Andere namen

Walnut, Amerikaans noten

Groeigebied

Oosten van Noord-Amerika, Midden- en Zuid-Amerika.

Kleur en bijzonderheden

Ons noten is Amerikaans noten, de kleurverschillen zijn bij dit hout minder groot dan bij Europees Noten. Amerikaans noten is warm donkerbruin en het spint is witachtig. Tussen spint en het kernhout komt een zone overgangshout voor. Deze zone is lichter van kleur dan het kernhout. Noten heeft een fijne tot matig grove nerf structuur.

Het soortelijke gewicht van Noten is gemiddeld 640kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 5,1kg.

Bestel een Noten Hout Sample

Essen

Andere namen

Hard maple, Ahorn, Ash

Groeigebied

Noord Amerika en Europa

Kleur en bijzonderheden

Het hout dat wij verkopen varieert in kleur van wit tot geelachtig of licht geelbruin. Onder invloed van licht zal het hout geler verkleuren. Door de manier waarop het hout is gezaagd komen er fraaie vlamtekeningen in voor. Essen heeft een grove nerf structuur.

Het soortelijke gewicht van Essen is gemiddeld 680kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 4,9kg.

Bestel een Hard Maple Hout Sample

Jatoba

Andere namen

Copalier

Groeigebied

Tropisch Midden en Zuid-Amerika

Kleur en bijzonderheden

Vers gezaagd Jatoba is rozerood, nadonkerend tot roodbruin van kleur. Het hout heeft vaak donkere, bijna zwarte strepen. Het spint is grijs tot bruingrijs van kleur. Jatoba heeft een fijne tot matig grove nerf structuur. Na behandeling met een olie of lak en onder invloed van licht zal het hout een diep rode kleur krijgen.

Het soortelijke gewicht van Jatoba is gemiddeld 900kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 7,2kg.

Bestel een Jatoba Hout Sample

Kersen

Andere namen

Wild Cherry

Groeigebied

Europa en Klein-Azië

Kleur en bijzonderheden

Kersen heeft een decoratieve geelbruine kleur, het hout kleurt later iets naar roodbruin. Het kernhout steekt maar heel licht af van het spint. Kersen heeft een fijne nerf structuur. Bij het houtsoort zijn de vlammen van het hout goed zichtbaar.

Het soortelijke gewicht van Kersen is gemiddeld 620kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 5kg.

Bestel een Kersen Hout Sample

Hout is ons favoriete materiaal om te gebruiken in het interieur, de toepassingsgebieden zijn nagenoeg eindeloos. De diversiteit in de kleuren van hout en de speling van de houtnerven brengt elk interieur tot leven en geeft warmte aan alle kamers. Het type hout waarvoor je kiest is natuurlijk heel persoonlijk en sluit nauw samen met je voorkeuren en je type inrichting. Rustiek eiken is een veel gekozen houtsoort, maar durf ook eens voor het rode mahonie of het donkere wengé te kiezen. Wanneer je het hout gaat schilderen raden we aan voor een goedkoper houtsoort te gaan, zoals Beuken..

Email onze klantenservice

info@houtopmaat.nl

Ontvang je liever een offerte?

Offerte aanvragen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief inschrijven