Voor ieder interieur het geschikte houtsoort

Kies je favoriete houtsoort

beuken-thumbnail.jpg
Beuken
Essen Thumbnail
Essen
Kersen Thumbnail (1)
Kersen
Jatoba Thumbnail (1)
Jatoba
mansonia-thumbnail.jpg
Mansonia
Thermo Eiken Thumbnail
Thermo eiken
Noten Thumbnail
Noten
Wenge Thumbnail
Wengé
Frake Thumbnail (1)
Fraké
Rustiek Eiken Thumbnail
Rustiek eiken
Eiken Thumbnail
Eiken

Beuken

Beuken heeft een mooie egale licht roze kleur, deze kleur gaat meer naar oranje/geel zodra het in de olie wordt gezet. Wanneer je het hout behandeld met lak, blijft de rozige gloed zichtbaar en past het uitstekend in een Scandinavisch interieur met pastel tinten. Beuken heeft een zeer fijne nerf en weinig houtdraad, hierdoor krijg je met beuken een glad schilderresultaat. Beuken is het enige houtsoort dat wij eventueel voor behandelen met een grondverf.

Bestel een Beuken sample om het hout thuis in het echt te bekijken

Essen

Het hout dat wij verkopen varieert in kleur van wit tot geelachtig of licht geelbruin. Onder invloed van licht zal het hout altijd iets geler verkleuren. Door de manier waarop het hout is gezaagd komen er fraaie vlamtekeningen in voor. Essen is een lichter houtsoort, door de aanhouden hoge prijzen van eiken varianten zal essen in het interieur steeds meer gebruikt gaan worden. Essen komt goed tot zijn recht in een Scandinavisch interieur.

Bestel een Essen sample om het hout thuis in het echt te bekijken

Kersen

Kersen is wat ons betreft een ondergeschoven kindje met een te ouderwets karakter. Het kersen dat wij zien heeft zeker in de lak gezet een bijzonder mooie kleur en vooral ook zeer fraaie kleurschakeling in de vlam op het hout. Hierdoor combineert hij eindeloos met alle warme herfst kleuren die je veel terug ziet in het hedendaagse interieur. Kersen past daarom perfect een een warm, kleurrijk bohémien interieur. 

Bestel een Kersen sample om het hout thuis in het echt te bekijken

Jatoba

Jatoba is een rood en zeer zwaar en hard houtsoort, kies je voor Jatoba, kies dan voor een ondiepe plank. Jatoba hout geef kleur en warmte aan een verder neutraal interieur. Vers gezaagd is Jatoba is rozerood, nadonkerend tot roodbruin van kleur. Het hout heeft vaak donkere, bijna zwarte strepen en vlammen. Onze lak is neutraal, maar geeft Jatoba zeker een verdieping van kleur. Jatoba behandeld met olie zal het hout echt diep donkerrood maken. 

Bestel een Jatoba sample om het hout thuis in het echt te bekijken.

Mansonia

Mansonia is een houtsoort dat van lichtbruin tot bijna zwart gaat. Het kernhout is geel tot donker grijsbruin met meestal een grijsachtig tot zwarte streeptekening. In een wandplank van Mansonia hout kunnen de verschillende kleurnuances goed zichtbaar zijn. De kleur van Mansonia doet aan Noten denken. Naar verloop van tijd zal de plank door inwerking van het licht donkerder en egaler kleuren. Mansonia heeft een gelijkmatige en fijne nerf structuur.

Bestel een Mansonia Hout Sample

Thermo eiken

Thermo Eiken is gemaakt van Amerikaans Rood Eiken. Het hout is thermisch gemodificeerd, hierdoor zijn eigenschappen, maar vooral ook de kleur van het hout door en door veranderd. Het hout heeft een diep donker bruine kleur, behandeld met lak wordt dit versterkt, behandeld met olie zal de kleur nog donkerder worden. Thermisch gemodificeerd hout is een stuk duurzamer dan het onbehandelde hout, de kleur komt overeen met het zeer populaire notenhout, door de prijs is dit een aantrekkelijke vervanging hiervan.

Bestel een Thermo Eiken Hout Sample

Noten

Ons noten is Amerikaans noten, vaak wordt het ook walnoten hout genoemd. De kleurverschillen bij de Amerikaanse variant zijn minder groot dan bij Europees Noten. Amerikaans noten is warm donkerbruin en het spint is witachtig. Tussen spint en het kernhout komt een zone overgangshout voor. Deze zone is lichter van kleur dan het kernhout. Noten heeft een fijne tot matig grove nerf structuur.

Bestel een Noten sample om het hout thuis in het echt te bekijken.

Wengé

Andere namen

Kiboto

Herkomst

Tropisch Oost-Afrika

Kleur en bijzonderheden

Pas gezaagd heeft Wengé een licht geelbruine kleur. Onder invloed van licht en lucht wordt het hout snel donkerbruin. Na verloop van tijd gaat het verkleuren precies omgekeerd en wordt het door het inwerken van licht de kleur van het hout weer lichter. Het zwarte hout wordt donkerbruin en en de bruine zones worden geelbruin. Het hout behandelen met een lak of olie zal dit proces tegen gaan. 

Het soortelijke gewicht van Wengé is gemiddeld 830kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 6,6kg.

Bestel een Wenge Hout Sample

Fraké

Andere namen

Limba, Akom, Corina, Korina

Groeigebied

Tropisch West-Afrika

Kleur en bijzonderheden

Fraké kan in kleur variëren van lichtgeel en geelgrijs tot donkerbruin. De geelbruine kleur doet denken aan (Rustiek) Eiken en daarom wordt Fraké ook wel Afrikaans Eiken genoemd. In Fraké kunnen zwarte mineraal strepen voorkomen, deze zwarte vlammen zijn goed zichtbaar in het hout. Fraké heeft een grove nerf structuur. Kleine zwarte gaatjes (piqures mortes/pin holes) en gom kunnen in het hout en de wandplank voorkomen. Het uiterlijk per plank verschilt enorm, wanneer er meerdere houten producten in Fraké worden besteld kunnen door de aard van het hout uiterlijke verschillen in de producten zitten.

Het soortelijke gewicht van Fraké is gemiddeld 560kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 4,5kg.

Bestel een Frake Hout Sample

Rustiek eiken

Andere namen

Chene, Oak, Eiche

Groeigebied

Europa

Kleur en bijzonderheden

Dit overbekende houtsoort behoeft weinig introductie. Rustiek Eiken heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur, het bleekbruine spint steekt duidelijk af tegen de kleur van het kernhout. Het verschil tussen Rustiek Eiken en Eiken zit hem in de hoeveelheid noesten die kunnen voorkomen. Rustiek Eiken heeft meer en grotere noesten, deze noesten stoppen we niet met opvulmateriaal. Rustiek Eiken kan sterk afwijkende kleurnuances in het hout hebben, hierdoor krijgen sommige wandplanken een bijzonder mooi uiterlijk.

Het soortelijke gewicht van Rustiek Eiken is gemiddeld 710kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 5,7kg.

Bestel een (Rustiek) Eiken Hout Sample

Eiken

Andere namen

Chene, Oak, Eiche

Groeigebied

Europa

Kleur en bijzonderheden

Eiken is één van de meeste bekende en gebruikte houtsoorten. Eiken heeft een een geelbruine tot donkerbruine kleur, het bleekbruine spint steekt duidelijk af tegen de kleur van het kernhout. Eiken heeft een matige tot grove nerf. Het verschil tussen Rustiek Eiken en Eiken zit hem in de hoeveelheid knoesten die kunnen voorkomen. Eiken heeft nagenoeg geen tot enkele kleine knoesten, dit verklaard het grote prijsverschil met Rustiek Eiken. Eiken is egaler van kleur in vergelijking tot Rustiek Eiken.

Het soortelijke gewicht van Eiken is gemiddeld 710kg/m3, een wandplank van 800x250x40mm weegt dan ongeveer 5,7kg.

Bestel een (Rustiek) Eiken Hout Sample

Hout is ons favoriete materiaal om te gebruiken in het interieur, de toepassingsgebieden zijn nagenoeg eindeloos. De diversiteit in de kleuren van hout en de speling van de houtnerven brengt elk interieur tot leven en geeft warmte aan alle kamers. Het type hout waarvoor je kiest is natuurlijk heel persoonlijk en sluit nauw samen met je voorkeuren en je type inrichting. Rustiek eiken is een veel gekozen houtsoort, maar durf ook eens voor het rode mahonie of het donkere wengé te kiezen. Wanneer je het hout gaat schilderen raden we aan voor een goedkoper houtsoort te gaan, zoals Beuken..

Email onze klantenservice

info@houtopmaat.nl

Ontvang je liever een offerte?

Offerte aanvragen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief inschrijven