Ontdek onze voorraad wandplanken voor wie geen specifieke maat of houtsoort in gedachten heeft. Maatwerk zonder het wachten!

Manieren van hout zagen en hoe dit het uiterlijk van je wandplank bepaald.

Door Marieke op 22 juni 2022

Het juiste hout kiezen voor een wandplank is belangrijk, maar wist je dat de zaagtechniek ook het uiterlijk ervan beïnvloedt? In dit artikel verkennen we verschillende houtbewerkingstechnieken en ontdekken we hoe ze de esthetiek en het karakter van je wandplank kunnen veranderen.

/media/1676/dosse-zuiver-vals-kwartiers-gezaagd.jpg?anchor=center&mode=crop&width=1095&upscale=false&rnd=132188115560000000
  1. Rechte zaagsnede: Een van de meest voorkomende zaagtechnieken is de rechte zaagsnede, waarbij het hout parallel aan de nerven wordt gezaagd. Dit resulteert in gladde en strakke planken met een gelijkmatige textuur. 

  2. Kwartiers zaagvlak: Het zagen van hout met het kwartiers zaagvlak vereist een andere benadering. Hierbij wordt het hout haaks op de jaarringen gezaagd, waardoor de nerven enige verticale lijnen creëren op het oppervlak van de plank. Bovendien heeft het kwartiers zaagvlak een prachtige rechte nerfstructuur die de plank een elegante uitstraling geeft. 

  3. Half kwartiers zaagvlak: Bij half kwartiers hout wordt het hout gezaagd onder een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van de jaarringen. Dit betekent dat de zaagsnede de groeiringen van de boom enigszins schuin doorkruist. Hierdoor ontstaan er op het oppervlak van het hout zichtbare en golvende lijnen die de nerfstructuur vormen. Half kwartiers hout vertoont een gemengde combinatie van rechte en schuine nerven, wat een unieke en interessante esthetiek creëert.

De meest gebruikte zaagmethode voor hout is de rechte zaagsnede, ook wel bekend als dosse zaagvlak. Het proces van recht zagen langs de jaarringen maakt het mogelijk om grote hoeveelheden hout efficiënt te zagen, waardoor het een kosteneffectieve keuze is.

Onthoud dat houtbewerking een ambachtelijke kunst is en dat de zaagtechniek een van de vele aspecten is die de schoonheid en uitstraling van een wandplank bepalen.

/media/1678/wisselend-dosse-gezaagd.jpg?anchor=center&mode=crop&width=1095&upscale=false&rnd=132188132610000000
/media/1677/manieren-zagen-uiterlijk-hout.jpg?anchor=center&mode=crop&width=1095&upscale=false&rnd=132188125940000000