Ontdek onze voorraad wandplanken voor wie geen specifieke maat of houtsoort in gedachten heeft. Maatwerk zonder het wachten!

De Pracht en Voordelen van Beuken Wandplanken op Maat

Door Marieke op 14 juni 2023

Als het gaat om het toevoegen van warmte, stijl en functionaliteit aan je interieur, is er niets zo verfijnd en veelzijdig als beukenhouten wandplanken. Beukenhout is een populair materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt in meubelproductie vanwege zijn duurzaamheid en aantrekkelijke esthetiek. In dit blogartikel zullen we de voordelen van beukenhouten wandplanken belichten en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor elke ruimte.

/media/1797/beuken-olie-hout-op-maat.jpg?anchor=center&mode=crop&width=1095&upscale=false&rnd=132493989920000000

Natuurlijke Schoonheid:

Beukenhout staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en warme uitstraling. De houtnerf van beukenhout is subtiel en elegant, waardoor het een tijdloze keuze is die past bij zowel traditionele als moderne interieurstijlen. Beukenhouten wandplanken voegen een vleugje natuurlijke charme toe aan elke ruimte en creëren een gezellige en uitnodigende sfeer.

Duurzaamheid en Stevigheid:

Beukenhout is een van de hardste en meest duurzame houtsoorten die beschikbaar zijn. Dit maakt beukenhouten wandplanken bijzonder stevig en bestand tegen dagelijkse slijtage. Ze kunnen gemakkelijk zware voorwerpen dragen, zoals boeken, decoratieve items of keukengerei, zonder door te buigen of te breken. Door te kiezen voor beukenhouten wandplanken investeer je in een stukje interieur dat lang meegaat.

/media/2187/beuken-wandplank-op-maat.jpg?anchor=center&mode=crop&width=1095&upscale=false&rnd=133100354810000000
/media/2188/beuken-wandplank.jpg?anchor=center&mode=crop&width=1095&upscale=false&rnd=133144557180000000

Veelzijdigheid:

Een ander voordeel van beukenhouten wandplanken is hun veelzijdigheid. Ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt en aangepast aan de behoeften van elke ruimte. Of je ze nu wilt gebruiken in de woonkamer om boeken weer te geven, in de keuken om kookgerei op te bergen, of in de slaapkamer voor persoonlijke bezittingen, beukenhouten wandplanken passen zich moeiteloos aan en voegen functionaliteit toe aan elke kamer.

Eenvoudig Onderhoud:

Het onderhouden van beukenhouten wandplanken is eenvoudig en vereist weinig inspanning. Regelmatig afstoffen met een zachte doek of een licht vochtige doek is meestal voldoende om ze in goede staat te houden. Het is echter belangrijk om agressieve reinigingsmiddelen of schurende materialen te vermijden, omdat deze de natuurlijke afwerking van het hout kunnen beschadigen.

Milieuvriendelijk:

Als je om het milieu geeft, is beukenhout een uitstekende keuze. Beukenhout is een hernieuwbare houtsoort die snel groeit en gemakkelijk beschikbaar is. Door te kiezen voor beukenhouten wandplanken draag je bij aan duurzaam bosbeheer

Kleur omschrijving Beuken Hout

Beukenhout staat bekend om zijn hoge mate van dimensionale stabiliteit, wat betekent dat het gevoelig kan zijn voor krimp en uitzetting als reactie op veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Door het hout te stomen, worden de houtvezels tijdelijk verzacht en flexibeler gemaakt. Dit maakt het hout minder vatbaar voor kromtrekken, scheuren en andere vormen van vervorming die kunnen optreden als gevolg van het werken van het hout. Het stomen helpt de interne spanningen in het hout te verminderen en vergroot de stabiliteit, waardoor het beter bestand is tegen de natuurlijke bewegingen die het kan ondergaan.

Bij dit proces wordt het beukenhout blootgesteld aan stoom, waardoor de natuurlijke kleurpigmenten in het hout veranderen en een roze tint krijgen. Tijdens het stomen van het hout worden de lignine en andere componenten in het hout geactiveerd, wat resulteert in de verschuiving van de kleur naar een warmere licht roze tint. Het hout heeft een natuurlijke gloed en een subtiele roodachtige tint, waardoor het een levendige en aantrekkelijke uitstraling krijgt. De kleur van beukenhout voegt een gevoel van warmte en gezelligheid toe aan elk interieur, waardoor het een populaire keuze is voor meubels en wandplanken.

Beukenhout heeft over het algemeen een fijne en gelijkmatige nerf. Dit betekent dat de vezels dicht op elkaar liggen en resulteren in een glad en uniform oppervlak. Deze fijne nerf geeft beukenhout een elegante en verfijnde uitstraling. De nerf in beukenhout kan zichtbaar zijn in verschillende patronen, zoals rechte lijnen, wervelingen of kleine noesten. Deze natuurlijke kenmerken voegen karakter en interesse toe aan het hout en maken elk stuk uniek.

Voor een nauwkeurige beoordeling van het houtsoort raden we altijd aan om een houtsample te bestellen. Op deze manier kun je het hout in je eigen omgeving evalueren. Vergelijk het met andere meubels in je huis en houd de sample op verschillende momenten van de dag op de beoogde montageplek. Hierdoor kun je zien hoe de kleur van het hout tot zijn recht komt onder invloed van het specifieke lichtinval op dat moment. Door het hout op verschillende tijdstippen te observeren, kun je een goed beeld krijgen van hoe het hout zich gedraagt in jouw specifieke ruimte en omgevingsfactoren. Het bestellen van een houtsample stelt je in staat om een weloverwogen beslissing te nemen en ervoor te zorgen dat het hout perfect past bij jouw interieur en de gewenste uitstraling.

Conclusie

Beukenhouten wandplanken zijn een waardevolle toevoeging aan elk interieur, dankzij hun natuurlijke schoonheid, duurzaamheid, veelzijdigheid en eenvoudig onderhoud. Met hun warme uitstraling en vermogen om zware lasten te dragen, bieden ze niet alleen een esthetisch aantrekkelijke oplossing, maar ook praktische functionaliteit. Bovendien is beukenhout een milieuvriendelijke keuze, waardoor je met een gerust hart kunt genieten van deze tijdloze en stijlvolle wandplanken. Of je nu een boekenliefhebber, een decoratieliefhebber of een minimalist bent, beukenhouten wandplanken zijn een betrouwbare en elegante keuze die je interieur naar een hoger niveau tilt.